Foro- Ciudad.com

Lleida - Lleida

Poblacion:
España > Lleida > Lleida
23-05-13 11:17 #11332751
Por:lo_JF

Pas a pas
Jo ja sé de fa temps que la Vall d'Aràn és un indret singular, no només per el paisatje sinó també per la seva llengua i cultura. Ja al primer Estatut es reconeixie l'aranés com a llengua propia i diferenciada del català i a la ultima modificació se li confereix un estatus de especial protecció. Ara s'ha donat un pas més al Senat. Ja anabe sent hora que les institucions compleixin amb la seva tasca. Com la noticia també es pot trobar en aranés copiaré les dues versions.

https://ww.europapress.cat/politica/noticia-senat-aprova-mocio-reconeix-realitat-occitana-val-daran-20130522172534.html
El Senat aprova una moció que reconeix la realitat occitana de la Val d'Aran

MADRID, 22 May. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Senat ha aprovat per assentiment una moció que reconeix la realitat occitana de la Val d'Aran, amb motiu del VII Centenari de l'atorgament per part del Rei Jaime II d'Aragó del privilegi de la Querimonia a aquest territori.

Tots els grups han signat aquesta moció, presentada pel senador de l'Entesa, Paco Boya, per reconèixer la realitat occitana de l'Aran, dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, i "defensada pels aranesos durant segles".

Per aquesta raó, el Senat, "en el marc de la Constitució i de l'Estatut de Catalunya, reconeix, empara i respecta la singularitat del Aran, la qual és objecte d'una especial protecció per mitjà d'un règim jurídic especial".

El president del Senat, Pío García Escudero, ha aprofitat la presència en la tribuna del Síndic d'Aran, Carles Barrera Sánchez, per felicitar al conjunt dels aranesos per aquesta commemoració.

El pròxim 23 d'agost es compliran 700 anys de l'atorgament, per part del Rei Jaume II d'Aragó, del privilegi reconegut com a Querimonia, que ratifica "de manera expressa els drets, lleis i costums" que han regit la vida dels habitants de la Val d'Aran.

https://ww.europapress.cat/occitan/noticia-eth-senat-aprove-ua-mocion-quarreconeish-era-realitat-occitana-dera-val-daran-20130522172929.html
Apròve ua mocion
Eth Senat arreconeish era realitat occitana dera Val d'Aran

MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

Eth Plen deth Senat a aprovat per assentiment ua mocion qu'arreconeish era realitat occitana dera Val d'Aran, amb motiu deth VII Centenari der atorgament per part deth Rei Jaime II d'Aragon deth privilègi dera Querimonia en aguest territòri.

Toti es grops an signat aguesta mocion, presentada peth senador dera Comprenuda, Paco Boya, per arreconéisher era realitat occitana der Aran, dotada d'identitat culturau, istorica, geografica e lingüistica, e "defenuda pes aranesi pendent sègles".

Per aguesta rason, eth Senat, "en el marc dera Constitucion e der Estatut de Catalonha, arreconeish, empare e respècte era singularitat der Aran, qu'ei objècte d'ua especiau emparança per mitjà d'un regim juridic especiau".

Eth president deth Senat, Pío García Escudero, a profitat era preséncia ena tribuna deth Sindic d'Aran, Carles Barrera Sánchez, per felicitar ar ensems des aranesi per aguesta commemoracion.

Eth pròplèu 23 d'agost se compliràn 700 ans der atorgament, per part deth Rei Jaume II d'Aragon, deth privilègi arreconeishut coma Querimonia, que ratifique "de manèra exprimís es drets, leis e costums" qu'an regit era vida des abitants dera Val d'Aran.
Puntos:

Tema (Autor) Ultimo Mensaje Resp
El naZionalismo Catalán es una GRAN MENTIRA Por: No Registrado 08-04-13 21:09
No Registrado
2
Sin Asunto Por: 09-03-12 22:31
No Registrado
2
8 anys de retràs Por: lo_JF 13-10-11 16:37
lo_JF
0
alguien conoce a... Por: No Registrado 26-03-10 22:01
No Registrado
0
Simulador Plusvalia Municipal - Impuesto de Circulacion (IVTM) - Calculo Valor Venal
Foro-Ciudad.com - Ultima actualizacion:08/08/2020
Clausulas de responsabilidad y condiciones de uso de Foro-Ciudad.com