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Urbiés - Asturias

Poblacion:
España > Asturias > Urbiés (Mieres)
14-10-08 17:02 #1290044
Por:zalu

Gastronomía
LA FABADA Y EL POTE ASTURIANU QUE XUNTU A LA SIDRA, SON EL SELLU D´EIDENTIDAd de nuestra tierra
Fabes con almexes.- Fabes con curadillo (cudillero)
Choscu o xuanín.- callus con pates de gochu.-botiellu,. castelu
Cebolles rellenes.- setes.
Sopa de mariscu.- sopa de fegadu.
Caldereta a la asturiana.- bonitu a la asturiana. Fritus de pixín. merluza del pinchu(cudi)- merluza a la sidra
Pitu caleya
Arroz con llechi,- frixuelus.- casadielles.
Dir preparando la hormegonera que estu sigue
Zalu
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14-10-08 17:11 #1290086 -> 1290044
Por:zalu

RE: Gastronomía
Cuandu xorrez la primavera, tamién ye típica la menestra de patatinos.
De la mar. A parte de lo ya mencionau: calamares de potera en su tinta(de los que pesca Zalu), con patatines o en arroz blancu.- Chopa o xargu fritu o a la espalda.- Pixin, virrey, besugu, roballiza(llubina)o furagañes cuando son pequeñes, tiñosu o cabrachu, salmonetes, pulpu , sardides, parrochines, bocarte.
MARISCUS: Llubtricantes, bogtabantes, centollu, llangostes, andariques, ñocla, almexes, santiaguinos, quisquilles, percebes, oricius,,,,,
Seguirá nel próximu capítulu
Zalu
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14-10-08 17:19 #1290111 -> 1290086
Por:zalu

RE: Gastronomía
De los diferentes y ricos praus asturianus, con so buena pación, alliméntase la cabaña ganadera. Poldemos falar de carnes roxes, coles que cocinar la carne gobernada y la guisada. Bones chuletones, filetes...
Tamiém xintase munchu en nuestra tierra, la carne de cabritu, el corderu a la estaca
En tiempu de caza, ye per rica la carne de xabalí, corzu, rebecu...
Na próxima entrega, falaremos de les llambionaes
Zalu
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14-10-08 17:41 #1290208 -> 1290111
Por:zalu

RE: Gastronomía
A parte del arroz en llechi, los frixuelos y les casadielles, ye mui típicu en Aller el panchón(pa que nun se enfade les argallaes), el tocinillu de cielu en garau, les marañueles de candás y lluancu, los carajitos del profesor en salas, los bollinos, los borrachinos, las venerandas de navia, y los carbayones de uvieu....
Como tartes, hai abondes(pa que copie ana-mallorca)la de xixón, la charlota, la turonesa, la tarta de mazana, de ablanes, , de castañes, el flan, la cuayada.....
Antañu, quitóse munchu la fame coles farrapes feches de farina de trigu y el amaguestu de castañes con sidra dulce.
Como llambionaes tamién poldemos falar de la "garruya", que yera un surtido de nueces, ablanes, castañes, anis, vino o sidra que se daba en les esfollaces.
Y de quesos... la de mio madre
Zalu
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14-10-08 17:48 #1290242 -> 1290208
Por:rosy llanoperal

RE: Gastronomía
zalu mandamos alguna receta de eso ke pones ke ami ficisme salivar con los dulces y los potes esos de pescao,haber si consigue eso les recetes. aunke lo compremos en la plaza alo mejor sal bueno
, saludinos pa ti y pa carmen
Puntos:
14-10-08 17:54 #1290272 -> 1290242
Por:zalu

RE: Gastronomía
intentarelu, peru esu ya ye algu más dificil. Mandarete recetes pa faceles nel teyau.
Saludos
Zalu
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14-10-08 17:51 #1290258 -> 1290208
Por:zalu

RE: Gastronomía Quesus
Quesu de Abredu en Coaña,- de bota en quiros,- de buelles en peñamellera,- carbayu en taramundi,- los corriles en llanes,- el de ciercos en peñamellera baxa,- moje en panes,- cueves del mar en pria de llanes,- madelva en infiestu,- xinestosu en cangas de narcéa,- de la peña en san martín del rei aureliu,- chivita en panes,-fuente en proaza,-caxigón en cabrales, la collada en amieva, casin en sobrescobiu, el de beyos en amieva y ponga, gamoneu en onís, vidiagu en llanes, la peral en ibias, el de taramundi, el de urbiés, el de afuega el pitu, el de oscos, el de pria en llanes, el valdesano en valdés, el de varé en sieru, y el de CABRALES.
Buenu, forer@s que vos preste
Puntos:
14-10-08 18:07 #1290326 -> 1290258
Por:xanpara

..... me vi a cagá en toa la gastronomía
¿¿¿ que ye pa vengase por lo del Duo Gastronómico ???? lo tuyo si... muncha lletra, pero lo que ye plantame enriba la mesa un buen lubricante, unos bonos percebes, unos oricios, un buen bugre.... eso ya ye otru cantar.... va salime la saliva hasta pela pernera... toy com´un guaje de 1 añu.... gracies collaciu... d´esta si la palmo por falta mariscu, ya tendré a quien apolmonar cuando te n´utru mundo.... vas pasales más putes que canalón.... cuando te pongas a mirar pa la minifalda dalguna y veas que se-y levanta y ella torna pa date una ostia... acordarasti del to collaciu que la palmó por falta mariscu, dempués de que esquilmaras toa la produción d´Asturies...
Puntos:
14-10-08 18:19 #1290380 -> 1290326
Por:zalu

RE: ..... me vi a cagá en toa la gastronomía
Pues mira collaciu, voi siguir daqndote envidia, cuando me dierun inutil pal trabayu de tierra, dediqueme al de la mar, claru que delles vegaes, había que llevantase a les cuatru y cincu la mañana, utres a les tres, selgún la marea, que el mariscu non se garra cuando unu quier
Primeru llegar, garrar toldes les ñases y meteles en barcu, llueu dir encarnandu una a una. Dexar posu, estu ye, dexar unes hores (cuatru o cincu) pa que la ñasa se llene pe mariscu. Llueu, volver utra vegá pa la mar, encontrar la bolla y empezar a arriar una per una les ñases. Munches nun traíen nada, otres, andariques, quisquilles, alguna xulia o cabra y pulpos y si tirabes ñases grandes dalgún centollu, nocles o bogabante o llangosta.
Después d´estu, como yo diba en plan de amateur, ye dicir sulu pa entreteneme, la parte que me correspondía, regalabala, o seya. que ye una pena que de aquella nun mos conociéramos.
Sientolu collaciu, de verdad.
Saludos
Zalu
Puntos:
15-10-08 11:26 #1293219 -> 1290208
Por:Les argallaes

RE: Gastronomía
ola zalu buenos dias ya veo q tu vales pa todo tu si q vales pero con estes
recetes vas ponemos .....despues veras los michelines yo q tengo bastan
tes ya veras despues si faigo to es estes recetes nun saldre por la puerta

un abrazu
pd el panchon lo mejor
Puntos:
15-10-08 11:50 #1293277 -> 1293219
Por:zalu

RE: Gastronomía
De michelines ná, lo peor ye morrer de fame.
Viste lo del panchón, distete cuenta que taba dedicau pa ti.
Un abrazu
Zalu
PANCHÖN: un kilu farina de escanda, 300 gr de farina de trigo"furmientu", agua templada, sal, un kilu mantequilla, 75 gr de azúcar y fueyes de berza.
Xuntar les farines, amasar col agua templada salada y el furmientu, Facer una bola sin dexar fermentar y recubrila con fueyes de berza, Cocer a fornu moderau durante unes tres hores, dandoi varies vueltes, cambiando les fueyes de berza cuando se quemen, pa asina obtener un pan pocu fermentau y sin corteza. Sacar del fornu, rompelu en cuatro cachus y dexalu enfriar. Desmigayar prescindiendo de la parte dura externa. En tartera esmaltada fundir la mantequilla col azúcar, verter les migues de pan, mezclándoles bien y cocer despacín unos diez minutos. Lo que sobra se calienta a fueu lentu con una misgaina de mantequilla. Antañu, la cobertura del pan, se facía nel suelu del llar con fueu de faya. Cuando tan les brases, ponense per riba la bola de pan y se tapen con fueyes de berza, tapau toldo con ceniza caliente y se dexa encima tolda la nonche.
Puntos:
15-10-08 12:04 #1293336 -> 1293277
Por:Margo

QUE BUEEEENOOOO
Pasmado aaaaaaaaaaagggg toy sorbiendo la saliva porque hoy si que me ficiste olivar Zalu. Esta receta de panchon ye la que yo quiero probar, la de verdad la que se facia antes con escanda de verdad y manteca casera.

Belen, vas matame, no fuí a probar el panchon cuando me lo ofreciste y esti domingo acabé en Felechosa comiendo en el Parador....( no muy bien) tengo que decilo to... y pedí panchon...... de aspecto regulin y de sabor peor. Na, ya se pierde to lo bueno, deben pensar que somos tos turistas que tragamos cualquier cosa..... enfins

Zalu tu sigue poniendo recetes que de esta sacamos un recetariu.
Puntos:
15-10-08 12:27 #1293412 -> 1293336
Por:zalu

RE: QUE BUEEEENOOOO
Buenu margo, d´esu se trata, de que esbabayemos toldos. Esa receta, saquela dún llibru antiguo, pero belen les argallaes podrá decir si ye correcta.
Agora poldemos camudar el refrán: con panchón y con sidrina, nun fai falta gasolina.
Pa acompañar el panchón, puedes preparar un pitu, non d´esus de granxa
Un pitu, 1/2 kilu d´arbeyus, 1/2 de patatinos, 150 gr de xamón, una cebolla, un llimón 3 dientes de axu, un vasu sidra, perexil, aceite y sal.
Llimpiu y cortau el pitu, sazónese con axus y el zumu del llimón(dexalo posar media hora)Salese el pitu y sofríase en cazuela con aceite bien caliente, arroxe na cazuela el xamón en taquinos y la cebolla mui picadina, sofreir un pocu y char la sidra y dai un fervor. Baxar el fueu y cocinar durante hora y media. Llueu añadir los arbeyus y dexalos facese durante utra media hora, ximielgando la cazuela de xemes en cuandu. Una vez fechu espolvorear col perexil y añadir los patatinos que tendremos cocíos anteriormente
Que te preste
Zalu
Puntos:
15-10-08 14:00 #1293826 -> 1293336
Por:Les argallaes

RE: QUE BUEEEENOOOO
tu t lo perdiste poq estaba cojonudo pa dir a comer a felechosa se va o al torres o al peña pandos y en la geyro hay panchon pa vender y eso ye panchon garantizao asiq ya lo sabes tambien t dijo q el torres ye mas caro q el peña pandos claro tu q piensasyo el parador nun m gusta nun siendo pa les bodes y ahora sobre to q felechosa ta un poco bajo
bueno te deso un buen dia
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